PRESENTATION

 Hur allt började…

Som så många andra barn var jag tokig i djur, jag tror att jag tagit hand om de flesta och hemma bodde under längre eller kortare perioder vita möss, hamstrar, undulater, kanariefågel och sköldpaddor.

I barndomen tillbringades alltid en del av somrarna i Blekinge, hos min faster och farbror, och där fick jag stort utlopp för mitt djurintresse. En bondgård låg tvärs över vägen med kor, kalvar, hästar, katter med källingar och ett par hundar (drever). Dessa djur fick påhälsning varje dag!

På fotot beundrar faster Svea mina 24 SNIGLAR och 2 GRODOR
som var mina skötebarn den sommaren.

Hemma i Lund var det kvarterets hundar som fick sin dagliga motion genom min försorg, de flesta blandraser, men även schäfer, tax och en strävhårig vorsteh rastades med jämna mellanrum.

1964 fick jag efter mycket tjat min första egna hund, en röd cockerhane vid namn GOCKY, och lyckan var total! Vi hade många roliga år tillsammans, han var en duktig lydnadshund och var KLUBBMÄSTARE 1969. Han tävlade även bruks, och var uppflyttad i nybörjarklass, men hans dåliga knän satte stopp för ytterligare tävlande vid 8 års ålder.

GOCKY

1966 var jag på mitt livs första hundutställning i Kristianstad som åskådare, och 1968 träffade jag Lilian Öhrström, kennel ÖRLIDEN, Nordens högst prisbelönta cockerkennel genom tiderna. Då började ett nytt kapitel i mitt liv kan man säga, och mitt andra hem kom att vara i Sjöbo. Att ha haft förmånen att lära sig allt från grunden, först som kennelflicka, sedan avancerade man i graderna till kennelhjälp på utställningarna, för att till sist få hjälpa till att även visa hundarna i ringen! Jag har Lilian att tacka för mycket som jag lärt och kan om rasen!

Lilian med ÖRLIDENS LUCINDA, SUCH ÖRLIDENS LUCIANA och ÖRLIDENS LENKA
med priserna efter en mycket vinstrik resa till Norge 1975.

Jag har genom årens lopp haft förmånen att med både egna och andras hundar varit med i många BIS-finaler, och som kronan på verket varit BIS på SSRK inte mindre än fyra gånger med följande hundar: SUCH ÖRLIDENS MIDNIGHT DANCER, SUCH ÖRLIDENS COLUMBO, SUCH BRIGHTWOOD’S SUMMER MUSIC och SUCH ÖRLIDENS BARETTA, BIS-2 var jag med SFUCH WILDFIRE HERRBERRTTI. Många är även BIG-placeringarna hos SKK, och åtskilliga hundar har jag hjälpt fram till championat, det har blivit åtskilliga cert genom åren!

På Cockerklubben har jag varit BIS-vinnare med bl a ÖRLIDENS IN MY HEART, SUCH ÖRLIDENS TUSSILAGO och senast med BRIGHTWOOD’S PENGUIN PUSH.

År 1976 måste bara nämnas, då jag vann ALLROUNDPOKALEN, som går till vinstrikaste förare av cocker spaniel inom SSRK. Året innan hade jag varit 2:a, slagen endast med 6 poäng. Priset vanns med SUCH LP ÖRLIDENS LUCIANA och SUCH ÖRLIDENS MIDNIGHT DANCER som båda hade pris i fyra olika grenar: utställning, jakt, viltspår och lydnad. Det var en härlig känsla att kunna sätta ”jaktgubbarna” på plats, då jag var första kvinnliga förare att erövra priset!

Vinstrikaste förare 1976 och vinnare av ALLROUNDPOKALEN med Laisa och Bobby

SUCH ÖRLIDENS MIDNIGHT DANCER
BIS SSRK Linköping 1979

1985-1986 köpte jag, Anette Erlandsson och Marina Sundström (nu Aspelin-Larsson) våra ÖRLIDARE: IN MY HEART, INTERMEZZO och INSTANT LOVE. Anette och Marinas tikar var kullsyskon och min Penny halvsyster till de andra, de hade samma pappa. Nu bildades den berömda BJÖRNLIGAN, och vi hade många roliga år tillsammans med träffar, resor och utställningar!

Anette övergav så småningom cockrarna, och har nu framgångrik uppfödning av springer spaniel, strävhårig vorsteh och norfolk terrier under kennelnamnet TROLLÄNGEN.

Marina var under många år ifrån hundvärlden, men är nu åter igång och har fått flera SUNCOX cockrar till champion!

1992 kom den första foxterriern i huset. Det var meningen att bara ha en maskot och utställningshund att ha roligt med. Men hanen NÄSSE, INDIANFOX’S APACHE, blev både INT och NORDISK CHAMPION och sedan var man fast även i den rasen. Med stor tur genom att vara på rätt plats vid rätt tillfälle hade jag förmånen att i England 1994 köpa CHILI, MOSVALLEY RAINTRAP, som även hon blev INT och NORDISK CHAMPION och en av rasens vinstrikaste genom tiderna. Med henne har jag upplevt många stora och minnesvärda segrar! Hon var VINSTRIKASTE SLÄTHÅR 2000, och hennes dotter SUCH BRIGHTWOOD’S TOUCH THE CLOUDS var ÅRETS AVELSTIK 2004, vilket jag är mycket stolt över. Hon är mor till GAVIN, INTUCH NORDCH SV-04 KBHV-05 BRIGHTWOOD’S FASTEN SEATBELT som nu är en glad pensionär.

INTUCH NORDCH JWW-95 KBHV-97-98-99 MOSVALLEY RAINTRAP
blir EUW-97 DKK Köpenhamn 1997

Jag har under årens lopp även jobbat mycket aktivt för både SSRK/Södra, COCKERKLUBBEN och RASKLUBBEN FÖR SLÄTHÅRIG FOXTERRIER. Var 1978-1986 aktiv i SSRK/Södra avdelning, både som styrelseledamot och ledamot i utställningskommittén. Från 1980 har jag från och till varit verksam i COCKERKLUBBEN, i huvudstyrelsen som ordinarie ledamot och som avelsråd, och i COCKER SYDVÄST som ordförande, vice ordförande och sekreterare. I RASKLUBBEN FÖR SLÄTHÅRIG FOXTERRIER har jag varit både ordinarie ledamot och vice ordförande i olika perioder. Satt i många år som sekreterare fram till 2013 samt ingick i avelskommittén.

Har haft domaruppdrag i Danmark på Dansk Spaniel Klubs skue, Blekinge/Kronobergs Cockerklubb och Jönköpings Cockerklubb. Dömde 2005 den årliga stora SPECIALEN för RASKLUBBEN FÖR SLÄTHÅRIG FOXTERRIER, vilket var en stor ära.

Min målsättning med uppfödningen, det gäller både cocker spaniel och foxterrier, har alltid varit en sund hund i en sund kropp, vilket för mig innebär ett utmärkt temperament med en sund exteriör utan några överdrifter. Vackra huvud och uttryck är för mig lika viktigt som en god exteriör och ett gott temperament, och detta har jag nog fått med mig från Lilian, då ÖRLIDARNA var kända för sina vackra huvud och uttryck.

Med denna presentation hoppas jag att ni fått en inblick i mitt hundliv, och jag avslutar med lite bilder på hundar som för mig är den modell av cocker spaniel och släthårig foxterrier som är mitt ideal i min uppfödning.


SCOLYS STARDUSTER

MOSVALLEY SNOW ORCHID